Perang trademark: Dr. Dre Vs Dr. Drai

Dr.Dre adalah seorang artis hip hop terkenal. Dia juga seorang komposer terkemuka. Snoop Dog, Eminem, 50 Cent semuanya merupakan anak buahnya. Harga sebuah lagu ciptaan Dr.Dre tak kurang dari USD250,000. Dr.Dre telah mendaftar trademark “Dr.Dre” untuk bidang entertainement. Permohonan itu telah diluluskan oleh USPTO. Dr.Drai pula seorang doktor sakit puan. Dia dapat gelaran doktor kerana […]

Trademark bunyi, sudah sampai masanya

“Pi pi pi pi pi, pi pi pi pi pi, Calpis!” Lama kelamaan bila orang dengar pi pi pi pi terus tahu ia adalah iklan Calpis. Masa nak beli pun bunyi itu kembali bermain dalam kepala. Ia sudah menjadi trademark. Tapi bolehkah bunyi didaftarkan sebagai trademark di Malaysia? Setakat ini belum boleh. Jadi bagaimana jika […]

Bagaimana saya menguruskan email

Diperingkat awal, memang saya uruskan sendiri semua email yang masuk. Setiap pagi, saya akan buka email dan periksa satu persatu. Setelah berjaya baca beratus email, saya dihadiahkan dengan ratusan email yang lain pula. Saya tak mahu menghabiskan usia muda saya dengan membaca email. Bila tiba masa sibuk, saya mula tak sempat tengok email. Sehinggalah saya […]

Patent: perlukan perbandingan ciptaan yang tepat

Sabah pernah ditimpa gempa. Saya hadir dalam satu sesi pembentangan ciptaan mengatasi gempa. Pereka cipta mencipta damper yang boleh serap tenaga gegaran, menyebabkan bangunan tidak runtuh. Dia juga bandingkan rumah yang dipasang damper dengan rumah yang tak dipasang damper. Besar bezanya. Saya tidak impress. Sebabnya, dia membandingkan rumah yang dipasang damper dengan yang tak ada […]

Betul ke makanan yang dipanaskan guna microwave boleh menyebabkan kanser?

Menurut Neil deGrasse Tyson, tak ada kaitan. Molekul air yang ada dalam makanan bertindak balas dengan gelombang mikro menyebabkan ia bergetar dengan laju. Pergeselan molekul yang bergetar menyebab makanan menjadi panas. Tidak ada kaitan dengan radiasi nuklear. Sebab itu microwave hanya panaskan makanan yang ada molekul air, ia tak panaskan pinggan. Pinggan itu panas sebab […]

Trademark: Daftar sendiri atau guna agent?

Jika ditanya saya, nak daftar Trademark guna agent atau daftar sendiri lebih bagus? Dah tentulah saya jawab daftar sendiri lah bagus, sebab ia lebih murah. Sama juga jika tuan tanya nak makan tengah hari, yang mana lebih bagus masak sendiri atau makan di kedai. Dah tentu saja jawab masak sendirilah bagus. Jimat. Tapi kalau tuan […]

Bagaimana jika design baju anda ditiru? Apa nak buat?

Design baju dilindungi oleh akta hakcipta.Kalau ada pihak yang meniru, tuan punya design mesti ambil tindakan. Sebab, pihak berkuasa tidak akan ambil tindakan tanpa laporan. Apa tindakan yang boleh diambil? 1- Hantar surat amaran suruh berhenti. Jika surat ini melibatkan kos, boleh minta orang yang meniru itu bayar. 2- Buat laporan kepada penguatkuasa KPDN HEP.Jika […]

Perlukah daftar trademark?

Pertama sekali, harus diingat, daftar trademark tidak wajib. Ia bukanlah lesen perniagaan. Jika saya ditanya soalan ini, jawapan saya ialah “Ya” dan “tidak”. Tidak Perlu 1. Jika perniagaan anda langsung tidak ada kelebihan berbanding pesaing, atau tidak ada keunikan kualiti, maka tak perlu daftar trademark. Contohnya anda mahu tukar tayar kereta, kedai berjenama apa yang […]

“Saya sudah daftar nama syarikat di SSM, masih perlukah daftar trademark?”

Pendapat saya: Daftar syarikat berbeza dengan daftar trademark. Dalam undang-undang SSM, nama tak boleh sebijik sama. Jika ada sedikit berbeza, walaupun bunyinya seakan sama, ia mungkin boleh lulus juga. Berbeza dengan trademark, nama yang seakan sama, yang dikira boleh menimbulkan kekeliruan, ia adalah satu kesalahan. 2. Logo tidak boleh didaftarkan di SSM. Hanya trademark saja […]

Kenapa anda kena pilih Teraju IP untuk uruskan patent anda

Kerana, semua patent yang kami uruskan, semuanya kami tulis dengan tangan dan hati kami sendiri. Tidak pernah kami outsource ke India. Kerana orang Malaysia lebih tahu undang-undang Malaysia. Dan yang paling mahir dalam undang-undang patent di Malaysia ialah Patent Examiner yang berpengalaman. Semua patent drafter kami adalah bekas patent examiner MyIPO yang berpengalaman lebih dari […]