Categories
Trademark

Langkah-langkah mendaftar trademark di Malaysia

1. Periksa sama ada trademark anda sudah didaftar oleh orang lain. Periksa di iponline MyIPO. Link disertakan diakhir artikel ini.

2. Periksa sama ada seseorang telah mendaftar trademark yang serupa atau seakan-akan serupa dalam perniagaan (produk atau servis) yang sama.

Jika ada, anda boleh memohon kebenaran dari trademark holder itu untuk mendaftar trademark anda. Anda perlu yakinkannya bahawa trademark anda tidak mengelirukan orang ramai.

Dia perlu memberikan surat “letter of consent” kepada anda. Jika dia enggan, untuk mengurangkan risiko anda perlu cari trademark yang lain.

3. Kenal pasti kelas trademark anda menggunakan NICE classification. Link disertakan diakhir artikel ini.

Anda boleh memohon lebih dari satu kelas untuk trademark yang sama. Tapi hanya satu kelas dibenarkan untuk setiap permohonan. Jika mahu cover tiga kelas, anda perlu hantar tiga permohonan.

4. Sediakan logo (jika ada) dan trademark yang hendak didaftarkan. Pastikan ia sudah muktamad kerana selepas permohonan dihantar, ia sudah tidak boleh dipinda lagi.

5. Lima jenis trademark yang boleh didaftarkan anda boleh lihat di sini.

6. Isi borang TM5 dan hantar ke cawangan MyIPO terdekat atau boleh hantar melalui online. Saya syorkan hantar kepada cawangan kerana sistem online memerlukan “requirements” tertentu.

 

Kaedah mengisi borang TM5 mukasurat 1
Cara mengisi borang TM5 mukasurat 2
Cara mengisi borang TM5 mukasurat 3

Selepas menghantar permohonan.

7. Anda akan dapat maklumbalas dari pemeriksa trademark. Jika ada bangkangan, anda ada masa dua bulan untuk selesaikannya dan hantar justifikasi bersama-sama jawapan bangkangan kepada pejabat.

8. Jika tiada bangkangan, permohonan anda akan disiarkan di gazet trademark selama dua bulan. Dalam tempoh itu sesiapa sahaja boleh memfailkan bantahan.

Sekiranya ada bantahan, saya nasihatkan supaya anda dapatkan khidmat ajen trademark berlesen untuk membantu anda.

9. Trademark anda akan didaftarkan selepas semua bantahan diselesaikan. Sijil akan diberikan kepada anda dan anda boleh meletakkan ®  pada trademark anda.

Sekiranya anda perlukan bantuan, kami di Teraju IP Sdn Bhd sedia membantu.

Boleh hubungi saya (Faizal Ismail) 012-3252420 atau
(Azlan) +60 17-683 7755.

Kami adalah trademark dan patent agent berdaftar dengan MyIPO.

Untuk carian trademark {Link iponline}
Untuk menentukan kelas trademark {NICE classification}