Trademark: Tips Cari Nama Produk

Yang hubungi saya bukan saja yang nak daftar jenama, yang nak minta saya bagi nama pun ada. Dah macam imam kampung pula bagi nama kat baby baru lahir.

Ok saya kongsikan tips cari nama untuk produk atau servis perniagaan anda.

1. Pastikan nama itu nama yang baik. Tidak berbaur lucah, dan tidak menyinggung mana-mana pihak. Kalau produk makanan janganlah letak nama Al-Tahi, walaupun tahi itu ada makna dalam bahasa lain.

2- pastikan nama itu tidak seakan sama dengan jenama pesaing. Nanti tentulah pesaing akan marah lalu diheret kita ke mahkamah pula. Rugi masa rugi tenaga rugi duit. Jangan gaduh, cari saja nama lain.

3. Pastikan nama itu tidak over self proclaimed. Konon-konon paling hebat dicakerawala. Bukan apa, bimbang results tak sama macam nama. Nanti tak patuh syariah pula. Nak daftar TM pun tak dapat nanti.

Contohnya: Jika produk untuk lebatkan rambut, tak boleh letak nama “Super Lebat”, sebab kalau tak lebat nanti macam mana? Lain orang lain kepala.

4. Pastikan nama tu bukanlah nama biasa yang orang ramai panggil. Pendek kata ia kenalah unik. Contohnya Nasi Lemak cap Kapal Terbakar, OK. Kalau nasi lemak cap Nasi Lemak, TAK OK. Baik tak payah letak nama kalau begitu.

5. Jika nak letak nama orang, pun boleh. Tapi jangan letak nama selebriti pula, nanti dia minta duit baru kau tahu.

Ok, cukuplah 5. Tulis panjang pun kau bukan rajin sangat nak baca.

Faizal Patent.
Teraju IP Sdn Bhd . 0123252420

TM:Daftar atas nama sendiri atau syarikat?

Tidak ada syarat pendaftaran mesti ada syarikat terlebih dahulu. Trademark boleh didaftar atas nama individu ataupun syarikat.

Apa implikasinya?

Jika daftar atas nama individu, hakmilik trademark itu kepunyaan mutlak individu tersebut. Jika dia keluar dari syarikat, dia keluar bersama-smaa haknya sebagai pemilik trademark itu.

Jika daftar atas nama syarikat, milikan adalah kepunyaan syarikat. CEO, lembaga pengarah bertukar ganti, jenama kekal milik syarikat.

“Bagaimana jika semasa daftar dulu belum ada syarikat, sekarang dah ada?”

Pemilik trademark boleh dipindahkan. Contohnya asal daftar atas nama sendiri, lepas syarikat semakin maju, kita boleh mohon untuk pindah halmilik ke atas nama syarikat. Permohonan mestilah dibuat di MyIPO (fi dikenakan)

Sama juga dengan kes jual beli trademark. Selepas selesai proses jual beli, perlu buat pertukaran hakmilik di MyIPO. Alamat juga mesti ditukar, just in case ada kes mahkamah. Jika gagal hadir ke mahkamah dengan alasan surat tak sampai sebab tak tukar alamat, anda kalah. Ini pernah berlaku.

Faizal Ismail. Teraju IP Sdn Bhd. Boleh ikuti Channel Telegram saya “Nota Faizal Patent dan voice note. t.me/faizalpatent . Artikel di Telegram adalah ekslusif, tidak akan di publish di mana-mana.

Software patent?

“Software boleh patent tak?” tanya seorang orang.


Jawapan saya:
Untuk mengetahui sesuatu itu boleh patent atau tidak, kita tengok benda apa yang tak boleh dipatent.


Perkara-perkara yang tak boleh patent:

1- Sesuatu yang dijumpai sedia ada di alam semulajadi
2-Teori saintifik
3- Kaedah kiraan matematik
4- Tumbuhan dan haiwan
5-Kaedah perniagaan
6- Kaedah permainan/ mental act
7- kaedah merawat manusia atau haiwan


Selain dari yang di atas semuanya boleh patent.


Jadi software boleh patent tak?


Jawapannya boleh, selagi mana ia tak termasuk dalam perkara yang tersebut di atas. Ada software yang buat pengiraan matematik, ada yang games, ada yang buat kaedah perniagaan. Semua tu tak boleh.
Pun begitu, sekiranya syarat-syarat di atas lepas, ada lagi syarat lain yang perlu dipatuhi. Contohnya novelty (baru), inventiveness (tidak obvious), ada teknical effect, dan tidak semata-mata display the informations.
Harap ini sedikit sebanyak membantu.

Trademark “Hakuna Matata” dapat bantahan penduduk

Disney telah daftar “Hakuna Matata” sebagai trademark pada tahun 1994.

Hakuna Matata bermaksud “tiada masalah” atau “jangan bimbang” dalam bahasa Zimbabwe.

Perkataan itu menjadi sangat popular selepas filem animasi The Lion King.

Aktivis Zimbabwe membuat bantahan supaya trademark Hakuna Matata oleh Disney itu dibatalkan. Ini kerana perkataan itu ialah ucapan biasa oleh rakyat mereka sejak zaman berzaman lagi.

Disney menjawab, pendaftaran trademark Hakuna Matata hanya untuk produk t-shirt. Ia tidak menghalang sesiapa untuk mengucapkannya. Sama seperti trademark ” Yahooo”.

-Faizal Ismail 0123252420

Patent ajen: perlu atau tidak perlu?

Untuk mendaftar patent, tidak wajib bagi warganegara Malaysia untuk menggunakan khidmat patent ajen.

Pun begitu, penyediaan dokumen yang diperlukan bukanlah mudah. Anda perlu sediakan borang F1, Borang F17 (sekiranya mendaftar atas nama syarikat), dan yang paling kritikal ialah penyediaan patent spesifikasi.

Patent spesifiikasi ada formatnya tersendiri. Dari pada statistik, hanya 15% sahaja permohonan patent diluluskan. Dari pengalaman saya 13 tahun sebagai patent examiner di MyIPO, kebanyakkan permohonan tidak berjaya bukan kerana ciptaan mereka tidak bagus, tapi sebab cara menulis tidak betul.

Memanglah, cara-cara menulis patent memang tidak pernah diajar di sekolah mahupun di universiti. Format dan gaya bahasa patent amat berlainan dari kertas kajian di pusat pengajian.

Dulu kami pernah mengadakan kursus penulisan patent di universiti-universiti tempatan. Ada yang berjaya menulis dengan bimbingan kami selama empat hari. Tapi ada juga yang kecundang.

Bukan mudah, ilmu yang saya dapat selama 15 tahun nak dicurahkan dalam tempoh empat hari.

Lebih mudah serahkan kepada patent ajen yang berpengalaman. Dengan guna bahasa yang betul, skop perlindungan juga boleh jadi lebih kuat dan perlindungan lebih besar.

Masa juga amat kritikal. Setiap borang dan respon mestilah dihantar dalam tempoh tertentu. Patent ajen memang akan monitor tarikh-tarikh itu dengan teliti.

Semua prosedur akan diselia oleh patent ajen yang dilantik.

Faizal Ismail. Patent dan trademark agent. 012-3252420

Klasifikasi semasa permohonan trademark

Kalau nak mohon trademark, kita kena tentukan nak mohon untuk kelas perniagaan apa.

Ada 45 kelas semuanya. Boleh search “NICE Classification”.

Satu permohonan, hanya satu kelas saja dibenarkan. Kalau nak daftar dalam dua kelas, kena hantar dua permohonan.

“Kalau tak ada perniagaan macam mana?”

Err…trademark ni untuk yang jalankan perniagaan saja. Nama pun trade kan. Trade mark. Mesti kena ada bisnes lah.

Kalau dah daftar trademark, wajib jalankan bisnes dalam tempoh 3 tahun. Kalau tak, nanti orang lain boleh mohon supaya pendaftaran kita dibatalkan.

Faizal Ismail
Teraju IP Sdn Bhd

Patent perpetual motion machine

Sejak kebelakangan ini, banyak orang hubungi saya untuk mendaftar patent satu teknologi yang dikatakan boleh bergerak tanpa henti atau boleh menjana kuasa kepada dirinya sendiri.

Ini dinamakan pergerakkan perpetual. Patent examiner tak suka perkataan perpetual ini. Semua perpetual teknologi dianggap melanggar hukum alam. Jadi ia tidak boleh dipatenkan.

Generator yang supply power kepada dirinya untuk hasilkan power kemudian sebahagiannya menjana diri sendiri lagi tidak boleh dipatenkan.

Patentable and not patentable: Inventions Vs Discoveries

Syarat utama patent adalah invention. Sesuatu yang hendak dipaten mestilah menepati maksud invention.

Apakah maksud invention?

Dalam akta paten Malaysia seksyen 12 secara jelas menerangkan maksud invention. 

Sesuatu itu dianggap invention sekiranya mempunyai tiga elemen ini:

  1. Masalah teknikal
  2. Penyelesaian kepada masalah di atas
  3. Melibatkan teknologi

Invention bermaksud “A solution to a specific technical problem”. Satu penyelesaian kepada satu masalah teknikal yang khusus.

Contohnya, masalah ketika membayar di kaunter. Ada kaunter lambat dan ada kaunter yang cepat. Bagaimana untuk atasi masalah kaunter yang lambat dari membuatkan satu barisan tersekat?

Penyelesaiannya, orang beratur dalam satu barisan, kemudian diagihkan ke kaunter yang sudah bersedia. Dengan cara ini barisan tidak terjejas hanya kerana ada satu pelanggan yang mempunyai urusan yang lama.

Adakah kaedah ini boleh dipatenkan?

Ia menepati ciri masalah, dan penyelesaian. Tetapi adakah penyelesaian itu melibatkan teknologi? Jawapannya tidak. Jadi ia bukanlah satu invention. Maka ia tidak boleh dipatenkan.

Discoveries

Sesuatu yang termasuk dalam kategori discovery tidak boleh dipatenkan.

Discoveries bermaksud sesuatu yang dijumpai, ia sudah sedia ada secara semulajadi tanpa ada campur tangan manusia.

Contohnya, seseorang telah terjumpa tahi bintang. Apabila dikaji, bayi bintang itu sungguh ringan tapi sangat kuat. Bolehkah dia patenkan tahi bintang itu?

Jawapannya tak boleh. Sebab orang yang menjumpainya langsung tidak berbuat apa-apa selain menjumpainya saja. Lainlah jika dia buat rangka basikal menggunakan bahan yang dijumpai itu, maka bolehlah paten.

Sebelum meneruskan uruskan paten, adalah penting untuk memastikan ciptaan itu menepati syarat invention, dan tidak termasuk dalam kategori discovery.

Faizal Ismail. Registered patent expert. 012-3252420

Patent: Kesilapan biasa dalam menulis claims produk

Menulis patent untuk tangible produk adalah yang paling mudah jika dibanding kan dengan software, bahan kimia, atau proses.

Dibahagian claims, penulis hanya perlu ceritakan tentang ciri-ciri produk satu persatu.

Namun begitu, ada beberapa kesilapan yang selalu dilakukan oleh penulis patent.

  1. Elemen tidak bersambung. Semua bahagian mestilah bersambung antara satu sama lain. Penulis perlu memahamkan pemeriksa patent sehingga mereka mampu melukis semula produk itu tanpa melihat drawing. Jika ada parts yang tidak diketahui bersambung dibahagian mana, ia membuatkan produk itu tidak jelas. 
  2. Jika ada beberapa elemen yang sama, tapi dikedudukan yang berbeza, ia mesti dinamakan dengan nama yang berbeza. Contohnya ada dua palang, palang yang mana satu yang anda maksudkan? Namakan dia palang 1 dan palang 2.

Faizal Ismail

Teraju IP Sdn Bhd

TM: Haram cetak watak kartun atas kek?

Ramai juga yang minta saya ulas isu ini. Isu haram dan halal bukanlah bidang saya, saya akan ulas dari sudut IP. Dari situ akan lebih jelas haramkah, atau halalkah.

Pendapat saya ada sikit berbeza.

Penggunaan trademark atau copyright tanpa kebenaran untuk melariskan jualan memang salah di sisi undang-undang. Itu jelas.

Berkenaan mencetak watak kartun terkenal pada kek atas permintaan pelanggan bagaimana pula?

Pandangan saya:

Pemilik IP berhak menghalang orang lain dari ambil keuntungan atas hasil karya mereka. Mereka berhak mendapat habuan atas hasil titik peluh dan kepakaran yang dicurahkan.

Sekiranya, memang pemilik IP itu terang-terangan tidak bersetuju, dan peniaga masih lagi meneruskan mencetak secara curi, itu memang haram.

Tapi, sekiranya perbuatan itu dianggap sebagai promosi percuma oleh pemilik IP, dan dia langsung tak kisah orang lain cetak watak kartunnya atas kek atau apa-apa media, adakah ia masih haram?

Sudah tentulah tidak.

Sebab itu saya sering sarankan, sebelum guna IP orang lain, tanya dulu pemiliknya, sama ada OK tau tidak. Itu lebih selamat.

Rasanyalah, jika setakat seketul kek, dibuat pula oleh peniaga kecil-kecilan, pemilik IP pun tak kisah. Tapi kalau Secret Recipe nak buat promosi kek BoBoiBoy, atau Upin dan Ipin, itu semestinya sudah ada persetujuan hitam putih dengan empunya karya.

Menyatakan semuanya haram, pada saya terlalu semberono dan pukul rata.

Ini pendapat saya saja. Saya ulangi, lebih selamat jika tanya dulu. Jika ok, teruskan. Lebih aman.

Faizal Ismail
Teraju IP Sdn Bhd

P.s: saya tak kisah jika siapa-siapa nak cetak Teraju IP atas kek atau t-shirt. Ianya tidak haram malah saya akan berterima kasih pula 😁