Categories
Trademark

TOYS-R-US VS HERBS-R-US

Syarikat penjual ganja terkemuka menggunakan nama Herbs”R”us. Ini telah menduka citakan Toys”R”us . Tapi apa yang Toys”R”us boleh lakukan? 1- Jika nak dikatakan sama, ia memang tak sama. 2- Jika nak dikatakan ia mengelirukan pengguna, ia memang tak mengelirukan. Malah segmen pelanggan juga berbeza. Satu sasarkan kanak-kanak, satu lagi sasarkan orang dewasa. mana mungkin nak […]

Categories
Trademark

Tip Branding 002: Nama yang dicipta

Tips Branding #3: Jenama tidak semestinya satu perkataan yang ada dalam kamus saja. Ia boleh juga yang dicipta. Kleenex Colgate Pinterest Durex Anatara kebaikan perkataan yang dicipta ialah ia mudah mendapat kelulusan pendaftaran trademark kerana ia semestinya distinctive dan ianya unik. Ia juga mudah diingat dan mudah jadi sinonym dengan produk. Contohnya Maggi, Xerox, Salotape. […]

Categories
Trademark

Tips branding 001: Bukan English pun OK

Non-English brand Jika anda anggap brand perlu English untuk pergi lebih jauh, cuba tengok brand-brand di bawah ini: Samsung (bahasa korea bermaksud tiga bintang) Lego (Bahasa Denmark bermaksud “play well”) Zappos (Bahasa Spanyol bermasuk kasut) Hulu (Bahasa China bermaksud bola yang menyimpan barang kemas) Banyak lagi contoh-contoh lain. Ini membuktikan, tidak semestinya brand mesti dalam […]

Categories
Trademark

Trademark: Tips Cari Nama Produk

Yang hubungi saya bukan saja yang nak daftar jenama, yang nak minta saya bagi nama pun ada. Dah macam imam kampung pula bagi nama kat baby baru lahir. Ok saya kongsikan tips cari nama untuk produk atau servis perniagaan anda. 1. Pastikan nama itu nama yang baik. Tidak berbaur lucah, dan tidak menyinggung mana-mana pihak. […]

Categories
Trademark

TM:Daftar atas nama sendiri atau syarikat?

Jika daftar atas nama individu, hakmilik trademark itu kepunyaan mutlak individu tersebut. Jika dia keluar dari syarikat, dia keluar bersama-smaa haknya sebagai pemilik trademark itu.

Categories
Patent

Software patent?

“Software boleh patent tak?” tanya seorang orang. Jawapan saya:Untuk mengetahui sesuatu itu boleh patent atau tidak, kita tengok benda apa yang tak boleh dipatent. Perkara-perkara yang tak boleh patent: 1- Sesuatu yang dijumpai sedia ada di alam semulajadi2-Teori saintifik3- Kaedah kiraan matematik4- Tumbuhan dan haiwan5-Kaedah perniagaan6- Kaedah permainan/ mental act7- kaedah merawat manusia atau haiwan […]

Categories
Trademark

Trademark “Hakuna Matata” dapat bantahan penduduk

Disney telah daftar “Hakuna Matata” sebagai trademark pada tahun 1994. Hakuna Matata bermaksud “tiada masalah” atau “jangan bimbang” dalam bahasa Zimbabwe. Perkataan itu menjadi sangat popular selepas filem animasi The Lion King. Aktivis Zimbabwe membuat bantahan supaya trademark Hakuna Matata oleh Disney itu dibatalkan. Ini kerana perkataan itu ialah ucapan biasa oleh rakyat mereka sejak […]

Categories
Patent

Patent ajen: perlu atau tidak perlu?

Untuk mendaftar patent, tidak wajib bagi warganegara Malaysia untuk menggunakan khidmat patent ajen. Pun begitu, penyediaan dokumen yang diperlukan bukanlah mudah. Anda perlu sediakan borang F1, Borang F17 (sekiranya mendaftar atas nama syarikat), dan yang paling kritikal ialah penyediaan patent spesifikasi. Patent spesifiikasi ada formatnya tersendiri. Dari pada statistik, hanya 15% sahaja permohonan patent diluluskan. […]

Categories
Trademark

Klasifikasi semasa permohonan trademark

Kalau nak mohon trademark, kita kena tentukan nak mohon untuk kelas perniagaan apa. Ada 45 kelas semuanya. Boleh search “NICE Classification”. Satu permohonan, hanya satu kelas saja dibenarkan. Kalau nak daftar dalam dua kelas, kena hantar dua permohonan. “Kalau tak ada perniagaan macam mana?” Err…trademark ni untuk yang jalankan perniagaan saja. Nama pun trade kan. […]

Categories
Patent

Patent perpetual motion machine

Sejak kebelakangan ini, banyak orang hubungi saya untuk mendaftar patent satu teknologi yang dikatakan boleh bergerak tanpa henti atau boleh menjana kuasa kepada dirinya sendiri. Ini dinamakan pergerakkan perpetual. Patent examiner tak suka perkataan perpetual ini. Semua perpetual teknologi dianggap melanggar hukum alam. Jadi ia tidak boleh dipatenkan. Generator yang supply power kepada dirinya untuk […]