Kelulusan trademark Shell Out dan peluang buat bantahan

Ramai yang tidak berpuas hati dengan kelulusan trademark Shell Out. Prosesnya begini. Setelah membuat pemeriksaan, MyIPO bersetuju untuk meluluskan trademark tersebut. Selepas itu trademark Shell Out dimasukkan dalam gazet. Pihak ketiga ( sesiapa sahaja) boleh memfailkan bantahan kepada MyIPO dalam tempoh 2 bulan selepas gazet. Jika tiada bantahan, maka sijil akan dikeluarkan dan trademark itu …

Jual barang tiruan: Apa akibatnya?

Akibat kepada pemilik IP. Keuntungan menurun. Pada tahun lalu Zippo tiruan menyebabkan penurunan jualan Zippo sehingga 25%. Akibat kepada pekerja. Zippo terpaksa berhentikan 15% pekerja untuk menampung kerugian. Akibat kepada pengguna. Sukar mengenalpasti yang mana satu yang betul. Ia boleh membahayakan kesihatan dan keselamatan. Bayangkan kita pergi ke kedai untuk membeli Panadol, rupanya ia Panadol …

Larangan penggunaan trademark Shell Out

Perkataan “Shell out” semakin meluas digunakan untuk menggambarkan makanan laut yang dilambakkan atas meja. Sebenarnya, perkataan “Shell out” telah didaftarkan trademark oleh pemohon bernama Yap Hong Liang (pemilik). MyIPO telah meluluskan permohonan trademark tersebut pada 18 Disember 2016. Mengikut undang-undang trademark, pemilik trademark mempunyai hak ekslusif atas trademark yang didaftar. Segala penggunaan nama tersebut oleh pihak …

Trademark Mi Segera Sedaap ditolak

Antara syarat trademark ialah, nama tidak boleh merujuk terus kepada produk atau kualiti produk.   Penjual buah epal tidak boleh dapat trademark Apple.   Jika anda jual makanan, anda tidak boleh dapat trademark “Sedap”. Kerana sedap ialah kualiti kepada makanan.   Itu sebab permohonan Sedap untuk makanan ditolak. Tak kiralah berapa bilangan huruf “a”, selagi …

Haiwan dan tumbuhan tak boleh di patentkan

Satu jabatan menjemput saya ke pejabat mereka.   Mereka telah membelanjakan RM5 juta dan akhirnya mereka telah menjumpai satu penemuan agung.   Setelah 15 minit ketua penyelidik membentangkan “discovery” mereka diselang seli dengan jargon yang sukar difahami, saya bertanya apakah ciptaan mereka yang sebenarnya.   “Kami telah menjumpai satu spesis baru kelip-kelip, dan kami mahu …

Patent Search: Step penting sebelum menderaf patent

“Ciptaan saya memang tak pernah orang lain buat, jadi saya nak patent”. Boleh. Tapi saya akan check dulu, betul ke tak pernah ada orang lain buat. “Saya yakin tuan, memang tak pernah nampak kat market, belum pernah orang terfikir nak buat”. Ok. Baguslah macam tu. Tapi ini prosedur biasa, kami akan buat “novelty test” dulu, …

Tajuk Patent: Jangan buat begini

Tajuk patent mestilah jelas menggambarkan ciptaan. Ia tidak semestinya unik. Sama pun tak apa dengan patent yang dah ada. Saya senaraikan beberapa jenis tajuk yang akan di tolak. 1.Nama personal, nama yang direka sendiri atau apa-apa nama yang tidak teknikal dan tidak langsung berkaitan untuk menerangkan ciptaan. Contoh: Pemotong kerepek Siti. Atau mungkin PKS Cutter. …

Kaya dan patent

“Betul ke kalau ada patent boleh jadi kaya?” Nak kaya prinsipnya sama saja dalam bidang apa pun. Facebook membantu berbilion orang berhubung satu sama lain, memberi “suara” kepada puluhan juta manusia. Hari-hari orang gunakan servis mereka. Tidak hairanlah mereka kaya. Google bantu jutaan manusia membuat carian di Internet, semua orang memerlukan Google. Tidak hairanlah mereka …

Jenis-jenis Patent

PATENT boleh untuk PRODUCT, atau PROSES. PROSES terbahagi kepada dua pula, 1-Proses menghasilkan sesuatu product 2-Proses menggunakan product untuk selesaikan sesuatu. Ini dipanggil “NEW USE patent”. Contoh: Product:paracetamol. Boleh patent product Method 1: kaedah penghasilan paracetamol Method 2: USE of paracetamol for healing headache