Kenapa anda kena pilih Teraju IP untuk uruskan patent anda

Kerana, semua patent yang kami uruskan, semuanya kami tulis dengan tangan dan hati kami sendiri. Tidak pernah kami outsource ke India. Kerana orang Malaysia lebih tahu undang-undang Malaysia. Dan yang paling mahir dalam undang-undang patent di Malaysia ialah Patent Examiner yang berpengalaman. Semua patent drafter kami adalah bekas patent examiner MyIPO yang berpengalaman lebih dari …

Kenapa Patent Information Penting?

Sepanjang 15 tahun saya terlibat dalam mengendalikan training, kebanyakkan penyelidik di universiti tempatan hanya buat literature review di jounal dan publication saja. Ada yang habiskan RM150,000 buat kajian, ambil masa tiga tahun untuk siap, tapi selepas diperiksa di patent database, rupanya kajian itu dah lapuk pun. Masakan tidak, teknologi terkini dikuasai oleh syarikat komersil. Mereka …

Keperluan Memenuhi Maksud Ciptaan untuk paten di Malaysia

Jika nak paten sesuatu ciptaan, ciptaan itu mestilah ada masalah yang hendak diselesaikan. Semasa saya jadi pegawai pemeriksa paten dulu, perkara pertama yang saya akan baca adalah pernyataan masalah. Dari situ, saya akan cari ada atau tidak orang lain dalam dunia ini mengalami masalah yang sama, dan bagaimana mereka menyelesaikannya. Jika masalah mereka sama, cara …

PATENT: TECHNICAL DRAWING

  Patent yang berbentuk produk perlu menghantar technical drawing. Technical drawing untuk patent mestilah memenuhi syarat tertentu seperti ia mestilah “schematic”, hitam putih, line mesti bersih dan jelas. Saya amat memahami untuk menyediakan technical drawing memerlukan masa yang agak lama. Sekiranya kita mahu dapatkan filing date secepat mungkin, sedangkan technical drawing belum siap, apa yang …

Penentuan Patentability (kebolehpatenan)

Semua produk boleh di patent. Asalkan ianya berbeza dengan produk yang telah ada.   Vending machine telah wujud berkurun dulu. Jika mahu patentkan vending machine, ianya mestilah berbeza dengan vending machine sedia ada.   Bukan bila dengar saja vending machine, terus cakap tak boleh patent sebab dah “well known” sejak berkurun dulu. Sabar dulu, periksa …

KENAPA HARTA INTELEK PENTING?

Supaya komposer lagu yang kita suka boleh terus berkarya, designer, pencipta, jurufoto, engineer boleh terus menghasilkan kerja yang terbaik untuk kita nikmati. Tanpa harta intelek, hasil kerja mereka mudah saya disalin oleh orang lain tanpa memerah otak. Mereka pun tak dapat menjana pendapatan yang mencukupi. Lalu kecewa akhirnya berhenti. Kita sebagai pengguna juga akan kehilangan …

Saya sebagai pemeriksa patent: minat masyarakat meningkat

Pada tahun 2003, saya masuk kerja sebagai pegawai pemeriksa patent. Pada ketika itu, masyarakat boleh kata langsung tak berminat nak tahu pasal IP. Ye lah, IP ni dikatakan mainan orang kaya-kaya saja. Semasa hendak meminang, Pak imam tanya awak kerja apa? Saya tahu jawapan saya nanti akan jadi masalah dan akan jadi panjang tak berpenghujung. …

Meniru patent tidak semestinya salah

Dalam dunia bisnes, usahawan sentiasa nak kurangkan kos, nak tingkatkan keuntungan.   Apa saja yang menjimatkan kos, ia mesti dilakukan.   Salah satu cara jimatkan kos ialah dengan cara meniru hasil kerja orang lain yang sudah berjaya.   Dari perspektif patent, meniru adalah tidak boleh, selagi mana patent nya masih berkuatkuasa.   Patent yang telah …

IP: MILIK SYARIKAT ATAU MILIK PEKERJA?

Jika seseorang diupah oleh syarikat untuk membuat sesuatu kerja, hasil kerja tersebut adalah milik syarikat. Patent, trademark, copyright, design juga termasuk. Ia adalah milik syarikat. Jika pekerja tidak diupah, tetapi atas inisiatif pekerja itu sendiri dan ia adalah diluar bidang kerjanya, bagaimana pula? Sekiranya pekerja itu menggunakan fasiliti pejabat, atau data syarikat, atau masa kerja, …