PATENT: TECHNICAL DRAWING

  Patent yang berbentuk produk perlu menghantar technical drawing. Technical drawing untuk patent mestilah memenuhi syarat tertentu seperti ia mestilah “schematic”, hitam putih, line mesti bersih dan jelas. Saya amat memahami untuk menyediakan technical drawing memerlukan masa yang agak lama. Sekiranya kita mahu dapatkan filing date secepat mungkin, sedangkan technical drawing belum siap, apa yang …

Penentuan Patentability (kebolehpatenan)

Semua produk boleh di patent. Asalkan ianya berbeza dengan produk yang telah ada.   Vending machine telah wujud berkurun dulu. Jika mahu patentkan vending machine, ianya mestilah berbeza dengan vending machine sedia ada.   Bukan bila dengar saja vending machine, terus cakap tak boleh patent sebab dah “well known” sejak berkurun dulu. Sabar dulu, periksa …

KENAPA HARTA INTELEK PENTING?

Supaya komposer lagu yang kita suka boleh terus berkarya, designer, pencipta, jurufoto, engineer boleh terus menghasilkan kerja yang terbaik untuk kita nikmati. Tanpa harta intelek, hasil kerja mereka mudah saya disalin oleh orang lain tanpa memerah otak. Mereka pun tak dapat menjana pendapatan yang mencukupi. Lalu kecewa akhirnya berhenti. Kita sebagai pengguna juga akan kehilangan …

Saya sebagai pemeriksa patent: minat masyarakat meningkat

Pada tahun 2003, saya masuk kerja sebagai pegawai pemeriksa patent. Pada ketika itu, masyarakat boleh kata langsung tak berminat nak tahu pasal IP. Ye lah, IP ni dikatakan mainan orang kaya-kaya saja. Semasa hendak meminang, Pak imam tanya awak kerja apa? Saya tahu jawapan saya nanti akan jadi masalah dan akan jadi panjang tak berpenghujung. …

Meniru patent tidak semestinya salah

Dalam dunia bisnes, usahawan sentiasa nak kurangkan kos, nak tingkatkan keuntungan.   Apa saja yang menjimatkan kos, ia mesti dilakukan.   Salah satu cara jimatkan kos ialah dengan cara meniru hasil kerja orang lain yang sudah berjaya.   Dari perspektif patent, meniru adalah tidak boleh, selagi mana patent nya masih berkuatkuasa.   Patent yang telah …

IP: MILIK SYARIKAT ATAU MILIK PEKERJA?

Jika seseorang diupah oleh syarikat untuk membuat sesuatu kerja, hasil kerja tersebut adalah milik syarikat. Patent, trademark, copyright, design juga termasuk. Ia adalah milik syarikat. Jika pekerja tidak diupah, tetapi atas inisiatif pekerja itu sendiri dan ia adalah diluar bidang kerjanya, bagaimana pula? Sekiranya pekerja itu menggunakan fasiliti pejabat, atau data syarikat, atau masa kerja, …

Haiwan dan tumbuhan tak boleh di patentkan

Satu jabatan menjemput saya ke pejabat mereka.   Mereka telah membelanjakan RM5 juta dan akhirnya mereka telah menjumpai satu penemuan agung.   Setelah 15 minit ketua penyelidik membentangkan “discovery” mereka diselang seli dengan jargon yang sukar difahami, saya bertanya apakah ciptaan mereka yang sebenarnya.   “Kami telah menjumpai satu spesis baru kelip-kelip, dan kami mahu …

Patent Search: Step penting sebelum menderaf patent

“Ciptaan saya memang tak pernah orang lain buat, jadi saya nak patent”. Boleh. Tapi saya akan check dulu, betul ke tak pernah ada orang lain buat. “Saya yakin tuan, memang tak pernah nampak kat market, belum pernah orang terfikir nak buat”. Ok. Baguslah macam tu. Tapi ini prosedur biasa, kami akan buat “novelty test” dulu, …

Tajuk Patent: Jangan buat begini

Tajuk patent mestilah jelas menggambarkan ciptaan. Ia tidak semestinya unik. Sama pun tak apa dengan patent yang dah ada. Saya senaraikan beberapa jenis tajuk yang akan di tolak. 1.Nama personal, nama yang direka sendiri atau apa-apa nama yang tidak teknikal dan tidak langsung berkaitan untuk menerangkan ciptaan. Contoh: Pemotong kerepek Siti. Atau mungkin PKS Cutter. …