Meniru patent tidak semestinya salah

Dalam dunia bisnes, usahawan sentiasa nak kurangkan kos, nak tingkatkan keuntungan.   Apa saja yang menjimatkan kos, ia mesti dilakukan.   Salah satu cara jimatkan kos ialah dengan cara meniru hasil kerja orang lain yang sudah berjaya.   Dari perspektif patent, meniru adalah tidak boleh, selagi mana patent nya masih berkuatkuasa.   Patent yang telah …

IP: MILIK SYARIKAT ATAU MILIK PEKERJA?

Jika seseorang diupah oleh syarikat untuk membuat sesuatu kerja, hasil kerja tersebut adalah milik syarikat. Patent, trademark, copyright, design juga termasuk. Ia adalah milik syarikat. Jika pekerja tidak diupah, tetapi atas inisiatif pekerja itu sendiri dan ia adalah diluar bidang kerjanya, bagaimana pula? Sekiranya pekerja itu menggunakan fasiliti pejabat, atau data syarikat, atau masa kerja, …

Haiwan dan tumbuhan tak boleh di patentkan

Satu jabatan menjemput saya ke pejabat mereka.   Mereka telah membelanjakan RM5 juta dan akhirnya mereka telah menjumpai satu penemuan agung.   Setelah 15 minit ketua penyelidik membentangkan “discovery” mereka diselang seli dengan jargon yang sukar difahami, saya bertanya apakah ciptaan mereka yang sebenarnya.   “Kami telah menjumpai satu spesis baru kelip-kelip, dan kami mahu …

Patent Search: Step penting sebelum menderaf patent

“Ciptaan saya memang tak pernah orang lain buat, jadi saya nak patent”. Boleh. Tapi saya akan check dulu, betul ke tak pernah ada orang lain buat. “Saya yakin tuan, memang tak pernah nampak kat market, belum pernah orang terfikir nak buat”. Ok. Baguslah macam tu. Tapi ini prosedur biasa, kami akan buat “novelty test” dulu, …

Tajuk Patent: Jangan buat begini

Tajuk patent mestilah jelas menggambarkan ciptaan. Ia tidak semestinya unik. Sama pun tak apa dengan patent yang dah ada. Saya senaraikan beberapa jenis tajuk yang akan di tolak. 1.Nama personal, nama yang direka sendiri atau apa-apa nama yang tidak teknikal dan tidak langsung berkaitan untuk menerangkan ciptaan. Contoh: Pemotong kerepek Siti. Atau mungkin PKS Cutter. …

Kaya dan patent

“Betul ke kalau ada patent boleh jadi kaya?” Nak kaya prinsipnya sama saja dalam bidang apa pun. Facebook membantu berbilion orang berhubung satu sama lain, memberi “suara” kepada puluhan juta manusia. Hari-hari orang gunakan servis mereka. Tidak hairanlah mereka kaya. Google bantu jutaan manusia membuat carian di Internet, semua orang memerlukan Google. Tidak hairanlah mereka …

Jenis-jenis Patent

PATENT boleh untuk PRODUCT, atau PROSES. PROSES terbahagi kepada dua pula, 1-Proses menghasilkan sesuatu product 2-Proses menggunakan product untuk selesaikan sesuatu. Ini dipanggil “NEW USE patent”. Contoh: Product:paracetamol. Boleh patent product Method 1: kaedah penghasilan paracetamol Method 2: USE of paracetamol for healing headache

Patent: borang apa nak isi?

Dalam buku Akta Patent, ada macam-macam borang. Lebih 20 borang ada. “Jadi kalau nak mohon patent perlu isi form yang mana satu?” Untuk dapatkan filing date dan filing number, kita hanya perlu isi FORM 1. Hantar form berserta fi RM290. Bersama-sama form itu wajib sertakan “PATENT SPECIFICATION”. Dalam patent specification mesti ada description, claims dan …