KENAPA HARTA INTELEK PENTING?

Supaya komposer lagu yang kita suka boleh terus berkarya, designer, pencipta, jurufoto, engineer boleh terus menghasilkan kerja yang terbaik untuk kita nikmati. Tanpa harta intelek, hasil kerja mereka mudah saya disalin oleh orang lain tanpa memerah otak. Mereka pun tak dapat menjana pendapatan yang mencukupi. Lalu kecewa akhirnya berhenti. Kita sebagai pengguna juga akan kehilangan …

IP: MILIK SYARIKAT ATAU MILIK PEKERJA?

Jika seseorang diupah oleh syarikat untuk membuat sesuatu kerja, hasil kerja tersebut adalah milik syarikat. Patent, trademark, copyright, design juga termasuk. Ia adalah milik syarikat. Jika pekerja tidak diupah, tetapi atas inisiatif pekerja itu sendiri dan ia adalah diluar bidang kerjanya, bagaimana pula? Sekiranya pekerja itu menggunakan fasiliti pejabat, atau data syarikat, atau masa kerja, …

Bolehkah karakter fiksyen dilindungi bawah Harta Intelek?

Karakter, sama ada dilukis atau hanya tulisan BOLEH dilindungi di bawah Trademark atau/dan Copyright. Sebut saja Mickey Mouse, semua tahu sumbernya ialah Disney. Sebut Bugs Bunny, di belakang kepala masing-masing dah tergambar Warner Bros. “Jika pihak lain selain Disney yang menerbitkan Mickey Mouse, tidakkah ia akan mengelirukan orang ramai?” Ya, sudah pasti. Sebab itulah Disney …

Post FB anda di copy/paste, apa nak buat?

Jika artikel atau gambar anda digunakan oleh pihak lain tanpa kebenaran dan di post di Facebook, apa perlu anda buat? Jika anda merelakanya, biarkan saja. Tak perlu buat apa-apa. Mungkin ada yang kata “Alah biarlah takat post FB pun kan, nanti dapat pahala free”. Jika begitu, anda boleh berhenti membaca artikel ini sekarang. Nothing to …

Beza patent, trademark, copyright dan industrial design

Hakcipta tu dalam bahasa melayu. Dalam bahasa Inggerisnya Copyright. Patent bukan Hakcipta. Industrial Design juga bukan Hakcipta. Dalam IP ada patent, copyright, trademark, industrial design. Patent untuk ciptaan sains. Copyright untuk kerja seni dan photografi. Trademark untuk nama dan tanda perniagaan. Industrial Design untuk bentuk luaran produk.

Adakah FAKTA dilindungi copyright?

Ada seorang pelajar PhD menghabiskan 3 tahun untuk mengkaji pencemaran udara di Malaysia. Hasil kajiannya, Cameron Highland adalah kawasan yang paling kurang tercemar di Semenanjung Malaysia. Walaupun kajian tersebut memakan banyak belanja, banyak usaha, tetapi fakta tersebut tidak dilindungi copyright. Dia tidak boleh menghalang orang lain untuk menggunakan fakta tersebut untuk apa-apa aktiviti komersil. Copyright …