Post FB anda di copy/paste, apa nak buat?

Jika artikel atau gambar anda digunakan oleh pihak lain tanpa kebenaran dan di post di Facebook, apa perlu anda buat?

Jika anda merelakanya, biarkan saja. Tak perlu buat apa-apa.

Mungkin ada yang kata “Alah biarlah takat post FB pun kan, nanti dapat pahala free”. Jika begitu, anda boleh berhenti membaca artikel ini sekarang. Nothing to see here.

Jika tidak, sila baca langkah-langkah yang boleh diambil seperti di bawah.

1- Hubungi pemilik akaun facebook berkenaan. Klik pada “Message”. Mohon beliau menghormati hak intelek anda. Anda boleh memintanya delete bahan tersebut atau diberikan kebenaran bersyarat. Syaratnya terpulang pada anda lah. Kalau setuju, deal. Kalau tiada kata sepakat, remove.

2- Jika pemilik atau admin akaun FB tersebut enggan respon, atau enggan menghormati hakcipta anda, anda boleh Google (copy & paste kat Google) “Reporting a Violation or Infringement of Your Rights”. Klik result yang paling atas.

https://www.facebook.com/help/contact/208282075858952 <–KLIK SINI PUN BOLEH

Kat situ kita boleh pilih sama ada nak buat report copyright atau trademark infrigment.
Jika gambar atau artikel, pilih copyright. Jika logo, tag line atau brand, pilih trademark.

3- Kat copyright report form tu, anda boleh pilih apa isu nya.
To be sure you’re in the right place, what best describes your issue?

I lost access to a group or Page I used to manage
I found a fake account that is pretending to be me
I found inappropriate or abusive content
I am being bullied or harassed
I found content which I believe violates my copyright
I found content which I believe violates my trademark
I found content which I believe violates another legal right
I appear in content that I do not want displayed
My child (or someone I am legally responsible for) appears in content that I do not want displayed
My account has been hacked
My name (or the name of my organization) is being used without my permission

Jika masalah copyright, tick pada “I found content which I believe violates my copyright”. Klik continue report

4-Isikan maklumat diri tuan-tuan. Jangan bimbang FB nak tanya nama dan email je. Klik submit.

5-Masukkan link-link FB yang telah melanggar copyright anda. Ya, boleh masuk lebih dari satu link.

6-Masukkan link yang membuktikan kita adalah pemilik asal artikel tersebut. Link website boleh, link post FB pun boleh tuan-tuan. Klik submit.

7- Lepas tu pihak FB akan buat siasatan. Jika kedua-dua link infringer dan onwer adalah link FB, kes akan ambil masa 1 hari atau kurang. FB tahu post mana yang lebih awal.

8- FB akan email kepada anda “Intellectual Property Number”. Simpanlah nombor tu untuk senang nak rujuk lain kali.

9- Jika FB mendapati anda dipihak yang benar, FB akan email kita lebih kurang macam ni “Thanks for bringing this matter to our attention. We removed or disabled access to the content you reported for violating the Facebook Statement of Rights and Responsibilities. We understand this action to resolve your intellectual property issue.

“Biasakan yang betul, betulkan yang biasa”

One thought on “Post FB anda di copy/paste, apa nak buat?

Leave a Reply

Your email address will not be published.