Patent perpetual motion machine

Sejak kebelakangan ini, banyak orang hubungi saya untuk mendaftar patent satu teknologi yang dikatakan boleh bergerak tanpa henti atau boleh menjana kuasa kepada dirinya sendiri. Ini dinamakan pergerakkan perpetual. Patent examiner tak suka perkataan perpetual ini. Semua perpetual teknologi dianggap melanggar hukum alam. Jadi ia tidak boleh dipatenkan. Generator yang supply power kepada dirinya untuk …

Patentable and not patentable: Inventions Vs Discoveries

Syarat utama patent adalah invention. Sesuatu yang hendak dipaten mestilah menepati maksud invention. Apakah maksud invention? Dalam akta paten Malaysia seksyen 12 secara jelas menerangkan maksud invention.  Sesuatu itu dianggap invention sekiranya mempunyai tiga elemen ini: Masalah teknikalPenyelesaian kepada masalah di atasMelibatkan teknologi Invention bermaksud “A solution to a specific technical problem”. Satu penyelesaian kepada …

Patent: Kesilapan biasa dalam menulis claims produk

Menulis patent untuk tangible produk adalah yang paling mudah jika dibanding kan dengan software, bahan kimia, atau proses. Dibahagian claims, penulis hanya perlu ceritakan tentang ciri-ciri produk satu persatu. Namun begitu, ada beberapa kesilapan yang selalu dilakukan oleh penulis patent. Elemen tidak bersambung. Semua bahagian mestilah bersambung antara satu sama lain. Penulis perlu memahamkan pemeriksa …

TM: Haram cetak watak kartun atas kek?

Ramai juga yang minta saya ulas isu ini. Isu haram dan halal bukanlah bidang saya, saya akan ulas dari sudut IP. Dari situ akan lebih jelas haramkah, atau halalkah. Pendapat saya ada sikit berbeza. Penggunaan trademark atau copyright tanpa kebenaran untuk melariskan jualan memang salah di sisi undang-undang. Itu jelas. Berkenaan mencetak watak kartun terkenal …

Perang trademark: Dr. Dre Vs Dr. Drai

Dr.Dre adalah seorang artis hip hop terkenal. Dia juga seorang komposer terkemuka. Snoop Dog, Eminem, 50 Cent semuanya merupakan anak buahnya. Harga sebuah lagu ciptaan Dr.Dre tak kurang dari USD250,000. Dr.Dre telah mendaftar trademark “Dr.Dre” untuk bidang entertainement. Permohonan itu telah diluluskan oleh USPTO. Dr.Drai pula seorang doktor sakit puan. Dia dapat gelaran doktor kerana …

Trademark bunyi, sudah sampai masanya

“Pi pi pi pi pi, pi pi pi pi pi, Calpis!” Lama kelamaan bila orang dengar pi pi pi pi terus tahu ia adalah iklan Calpis. Masa nak beli pun bunyi itu kembali bermain dalam kepala. Ia sudah menjadi trademark. Tapi bolehkah bunyi didaftarkan sebagai trademark di Malaysia? Setakat ini belum boleh. Jadi bagaimana jika …

Bagaimana saya menguruskan email

Diperingkat awal, memang saya uruskan sendiri semua email yang masuk. Setiap pagi, saya akan buka email dan periksa satu persatu. Setelah berjaya baca beratus email, saya dihadiahkan dengan ratusan email yang lain pula. Saya tak mahu menghabiskan usia muda saya dengan membaca email. Bila tiba masa sibuk, saya mula tak sempat tengok email. Sehinggalah saya …

Patent: perlukan perbandingan ciptaan yang tepat

Sabah pernah ditimpa gempa. Saya hadir dalam satu sesi pembentangan ciptaan mengatasi gempa. Pereka cipta mencipta damper yang boleh serap tenaga gegaran, menyebabkan bangunan tidak runtuh. Dia juga bandingkan rumah yang dipasang damper dengan rumah yang tak dipasang damper. Besar bezanya. Saya tidak impress. Sebabnya, dia membandingkan rumah yang dipasang damper dengan yang tak ada …

Betul ke makanan yang dipanaskan guna microwave boleh menyebabkan kanser?

Menurut Neil deGrasse Tyson, tak ada kaitan. Molekul air yang ada dalam makanan bertindak balas dengan gelombang mikro menyebabkan ia bergetar dengan laju. Pergeselan molekul yang bergetar menyebab makanan menjadi panas. Tidak ada kaitan dengan radiasi nuklear. Sebab itu microwave hanya panaskan makanan yang ada molekul air, ia tak panaskan pinggan. Pinggan itu panas sebab …

Trademark: Daftar sendiri atau guna agent?

Jika ditanya saya, nak daftar Trademark guna agent atau daftar sendiri lebih bagus? Dah tentulah saya jawab daftar sendiri lah bagus, sebab ia lebih murah. Sama juga jika tuan tanya nak makan tengah hari, yang mana lebih bagus masak sendiri atau makan di kedai. Dah tentu saja jawab masak sendirilah bagus. Jimat. Tapi kalau tuan …