Software patent?

“Software boleh patent tak?” tanya seorang orang. Jawapan saya:Untuk mengetahui sesuatu itu boleh patent atau tidak, kita tengok benda apa yang tak boleh dipatent. Perkara-perkara yang tak boleh patent: 1- Sesuatu yang dijumpai sedia ada di alam semulajadi2-Teori saintifik3- Kaedah kiraan matematik4- Tumbuhan dan haiwan5-Kaedah perniagaan6- Kaedah permainan/ mental act7- kaedah merawat manusia atau haiwan …

Trademark “Hakuna Matata” dapat bantahan penduduk

Disney telah daftar “Hakuna Matata” sebagai trademark pada tahun 1994. Hakuna Matata bermaksud “tiada masalah” atau “jangan bimbang” dalam bahasa Zimbabwe. Perkataan itu menjadi sangat popular selepas filem animasi The Lion King. Aktivis Zimbabwe membuat bantahan supaya trademark Hakuna Matata oleh Disney itu dibatalkan. Ini kerana perkataan itu ialah ucapan biasa oleh rakyat mereka sejak …

Patent ajen: perlu atau tidak perlu?

Untuk mendaftar patent, tidak wajib bagi warganegara Malaysia untuk menggunakan khidmat patent ajen. Pun begitu, penyediaan dokumen yang diperlukan bukanlah mudah. Anda perlu sediakan borang F1, Borang F17 (sekiranya mendaftar atas nama syarikat), dan yang paling kritikal ialah penyediaan patent spesifikasi. Patent spesifiikasi ada formatnya tersendiri. Dari pada statistik, hanya 15% sahaja permohonan patent diluluskan. …

Klasifikasi semasa permohonan trademark

Kalau nak mohon trademark, kita kena tentukan nak mohon untuk kelas perniagaan apa. Ada 45 kelas semuanya. Boleh search “NICE Classification”. Satu permohonan, hanya satu kelas saja dibenarkan. Kalau nak daftar dalam dua kelas, kena hantar dua permohonan. “Kalau tak ada perniagaan macam mana?” Err…trademark ni untuk yang jalankan perniagaan saja. Nama pun trade kan. …

Patent perpetual motion machine

Sejak kebelakangan ini, banyak orang hubungi saya untuk mendaftar patent satu teknologi yang dikatakan boleh bergerak tanpa henti atau boleh menjana kuasa kepada dirinya sendiri. Ini dinamakan pergerakkan perpetual. Patent examiner tak suka perkataan perpetual ini. Semua perpetual teknologi dianggap melanggar hukum alam. Jadi ia tidak boleh dipatenkan. Generator yang supply power kepada dirinya untuk …

Patentable and not patentable: Inventions Vs Discoveries

Syarat utama patent adalah invention. Sesuatu yang hendak dipaten mestilah menepati maksud invention. Apakah maksud invention? Dalam akta paten Malaysia seksyen 12 secara jelas menerangkan maksud invention.  Sesuatu itu dianggap invention sekiranya mempunyai tiga elemen ini: Masalah teknikal Penyelesaian kepada masalah di atas Melibatkan teknologi Invention bermaksud “A solution to a specific technical problem”. Satu …

Patent: Kesilapan biasa dalam menulis claims produk

Menulis patent untuk tangible produk adalah yang paling mudah jika dibanding kan dengan software, bahan kimia, atau proses. Dibahagian claims, penulis hanya perlu ceritakan tentang ciri-ciri produk satu persatu. Namun begitu, ada beberapa kesilapan yang selalu dilakukan oleh penulis patent. Elemen tidak bersambung. Semua bahagian mestilah bersambung antara satu sama lain. Penulis perlu memahamkan pemeriksa …

TM: Haram cetak watak kartun atas kek?

Ramai juga yang minta saya ulas isu ini. Isu haram dan halal bukanlah bidang saya, saya akan ulas dari sudut IP. Dari situ akan lebih jelas haramkah, atau halalkah. Pendapat saya ada sikit berbeza. Penggunaan trademark atau copyright tanpa kebenaran untuk melariskan jualan memang salah di sisi undang-undang. Itu jelas. Berkenaan mencetak watak kartun terkenal …

Perang trademark: Dr. Dre Vs Dr. Drai

Dr.Dre adalah seorang artis hip hop terkenal. Dia juga seorang komposer terkemuka. Snoop Dog, Eminem, 50 Cent semuanya merupakan anak buahnya. Harga sebuah lagu ciptaan Dr.Dre tak kurang dari USD250,000. Dr.Dre telah mendaftar trademark “Dr.Dre” untuk bidang entertainement. Permohonan itu telah diluluskan oleh USPTO. Dr.Drai pula seorang doktor sakit puan. Dia dapat gelaran doktor kerana …

Trademark bunyi, sudah sampai masanya

“Pi pi pi pi pi, pi pi pi pi pi, Calpis!” Lama kelamaan bila orang dengar pi pi pi pi terus tahu ia adalah iklan Calpis. Masa nak beli pun bunyi itu kembali bermain dalam kepala. Ia sudah menjadi trademark. Tapi bolehkah bunyi didaftarkan sebagai trademark di Malaysia? Setakat ini belum boleh. Jadi bagaimana jika …